X

Κανόνες συντήρησης-καλής λειτουργίας και καθαρισμού κουφωμάτων αλουμινίου

tips

Το αλουμίνιο είναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό υλικό στη διάβρωση και παρουσιάζει μεγάλη μηχανική αντοχή. Τα κουφώματα αλουμινίου χρειάζονται ελάχιστη συντήρηση. Μερικοί από τους κανόνες που πρέπει να εφαρμόζουμε είναι οι εξής:
1. Μετά την τοποθέτηση των κουφωμάτων θα πρέπει να απομακρύνονται τα προστατευτικά φιλμ που υπάρχουν πάνω στα προφίλ. Η παρουσία των προστατευτικών φίλμ πάνω στο κούφωμα για μεγάλο χρονικό διάστημα σε συνδυασμό με τον ηλίο κάνει αδύνατη την αφαίρεσή του με αποτέλεσμα αλλοίωση την επιφάνειας του προφίλ.
2. Καθαρισμός των κουφωμάτων τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο ή όταν οι επικαθίσεις σκόνης ή άλλων ρύπων είναι εμφανείς στην επιφάνειά του. Σε βιομηχανικές ή παραθαλάσσιες περιοχές ο καθαρισμός θα πρέπει να γίνεται πιο συχνά.
3. Για τον καθαρισμό αρκεί ένα βρεγμένο μαλακό πανί και απορρυπαντικό με ουδέτερο pH (5,5 - 8,0). Μην χρησιμοποιείτε ποτέ οξέα ή άλλα δυνατά υγρά καθαρισμού όπως χλωρίνη. Δεν τρίβουμε τα κουφώματα με βούρτσες, σύρμα ή άλλα υλικά που χαράζουν.
4. Υπολείματα σιλικόνης που τυχόν έχουν παραμείνει σε κάποια σημεία μπορείτε να τα απομακρύνετε με βαμβάκι και μπλέ οινόπνευμα.
5. Καθαρίζετε τα κουφώματά σας όταν επικρατούν ήπιες καιρικές συνθήκες. Μην χρησιμοποιείτε λάστιχο ποτίσματος υπό πίεση. Η μεγάλη πίεση μπορεί να δημιουργήσει ζημιά στο κούφωμά σας. Τα κουφώματα αλουμινίου είναι μελετημένα να δέχονται και να αποβάλουν τα νερά της βροχής διαμέσου  των νεροχυτών απορροής υδάτων. Αυτό δε σημαίνει ότι έχουν τη δυνατότητα να αποβάλουν ποσότητες νερού που πέφτουν πάνω τους με μεγάλη πίεση κατά το πλύσιμο.
6. Απομακρύνετε βρωμιές, χώματα ή ξένα αντικείμενα από τους οδηγούς που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την ομαλή κίνηση των συρόμενων κουφωμάτων.
7. Λιπαίνετε όλα τα κινούμενα μέρη και εξαρτήματα των ανοιγόμενων κουφωμάτων μια φορά το χρόνο.
8. Ελέγχετε τακτικά την κατάσταση που βρίσκονται τα λάστιχα ή τα βουρτσάκια στεγάνωσης. Για να διατηρείται η άριστη στεγανότητά τους προτείνεται η αντικατάστασή τους κάθε 9-10 χρόνια.
9.Το κούφωμα πρέπει να ανοίγει και να κλείνει χρησιμοποιώντας τη χειρολαβή στις σωστές θέσεις, όπως υποδεικνύει ο τεχνικός που το τοποθετεί. Στην περίπτωση που το κούφωμα έχει μηχανισμό ανάκλισης η ανωτέρω διαδικασία πρέπει να ακολουθείται ιδιαίτερα σχολαστικά, διότι σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να μπλοκαριστεί ο μηχανισμός και να μην λειτουργεί το κούφωμα. Εάν συμβεί αυτό καλέστε αμέσως το service της εταιρείας και μην προσπαθήσετε να επισκευάσετε μόνοι σας τη ζημιά.
10. Τα ρολλά τα οποία λειτουργούν με ηλεκτρικό μηχανισμό πρέπει να χειρίζονται όπως υποδεικνύει ο τεχνικός που τα τοποθετεί. Στην περίπτωση που μπλοκάρει ο ηλεκτρικός μηχανισμός καλέστε το service και μην επέμβετε μόνοι σας γιατί υπάρχει κίνδυνος σοβαρότερης βλάβης και ατυχήματος. Επίσης μην επιτρέπετε σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα να επέμβουν στο χειρισμό και την επισκευή των κουφωμάτων.
11. Έχετε πάντα πρόχειρο το τηλέφωνο του service για κάθε προφορική οδηγία, συμβουλή ή επέμβαση.

Κανόνες επιλογής κουφωμάτων
Για την επιλογή του κατάλληλου θα πρέπει αρχικά να συνεργαστούν ο μηχανικός, ο αρχιτέκτονας, ο κατασκευαστής των κουφωμάτων καθώς και ο ιδιοκτήτης. Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, ο προσανατολισμός του σπιτιού και να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον τύπο του κουφώματος (ανοιγόμενο, συρόμενο, με θερμοδιακοπή ή χωρίς κ.α.) και στην διάσταση του ανοίγματος ώστε να αξιοποιηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα ο εσωτερικός χώρος και να ικανοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο οι ανάγκες του ιδιοκτήτη. Ακόμα είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη τα τεχνικά, λειτουργικά και αισθητικά χαρακτηριστικά της κατοικίας. Τα πιστοποιητικά κατασκευής και απόδοσης των κουφωμάτων υποδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και βοηθούν στην προσεγγίση της καταλληλότερης επιλογής.
Πιο αναλυτικά τα κουφώματα χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:
1. Ανοιγόμενα: Είναι τα κουφώματα τα φύλλα των οποίων στερεώνονται στις πλαινές επιφάνειες της κάσας και περιστρέφονται γύρω από σταθερό άξονα. Διατίθενται σε πόλλους τύπους (μονόφυλλα, δίφυλλα) και υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης μηχανισμού ανάκλισης για καλύτερο αερισμό του εσωτερικού χώρου. Είναι γενικά πιο ακριβά από τα συρόμενα αλλά έχουν καλύτερες θερμομονωτικές ιδιότητες.
2. Συρόμενα: Είναι τα κουφώματα που αποτελούνται από ένα, δύο ή περισσότερα φύλλα και κίνούνται πάνω σε οδηγούς. Χωρίζονται σε επάλληλα και χωνευτά. Εξοικονομούν χώρο και ενδείκνυνται για την κάλυψη μεγάλων ανοιγμάτων. Χρησιμοποιούνται κατά το πλείστον σε πολυκατοικίες ή σε οικοδομές που δεν διαθέτουν χώρο για την λειτουργία άλλων κουφωμάτων. Κινούνται παράλληλα προς το επίπεδο του ανοίγματος του κτιρίου και η μετακίνησή τους πραγματοποιείται με μηχανισμό κύλισης ο οποίος συνίσταται από “ράουλα” τοποθετημένα στη βάση του κινητού πλαισίου στο κάτω μέρος.
3. Ανασυρόμενα: Τοποθετούνται σε κατακόρυφο άξονα και επιτρέπουν την κίνηση των φύλλων άνω και κάτω διά μέσου μηχανισμού που είναι δυνατό να σταθεροποιήσει τα φύλλα σε οποιαδήποτε θέση. Παρουσιάζουν πολύ καλή απόδοση εξαερισμού του χώρου και καθαρίζονται με ευκολία. Χρησιμοποιούνται σε επαγγελματικούς χώρους ενώ όταν τοποθετούνται σε οικίες καλύπτουν συνήθως βοηθητικούς χώρους, κουζίνες και μπάνια.
4. Σταθερά: Είναι ελαφρές κατασκευές που μας δίνουν λύσεις όταν επιθυμούμε να χωρίσουμε κάποιο χώρο χωρίς να παρεμποδίζουμε τη θέα προς αυτόν. Στους επαγγελματικούς χώρους και ιδιαίτερα στα καταστήματα επιλέγονται συχνά γιατί επιτρέπουν στους διερχόμενους να κοιτάξουν προς το εσωτερικό.  Στις κατοικίες η λύση μιας σταθερής τζαμαρίας παρέχει δυνατότητα καλύτερης φωτεινότητας του χώρου ενώ παράλληλα επιτρέπει τη θέα προς το εξωτερικό.
5. Πτυσσόμενες πόρτες: Χρησιμοποιούνται σε μεγάλες βεράντες, ως διαχωριστικά μεγάλων χώρων, σε εστιατόρια- Bar ξενοδοχείων, προεκτάσεις κατοικιών και εκθεσιακούς χώρους. Οι πτυσσόμενες πόρτες τύπου “Ακορντεόν” εφαρμόζονται σε μεγάλα ανοίγματα χώρων γιατί μπορούν να τα καλύψουν παρέχοντας αποτελεσματική εκμετάλλευση του χώρου. Δεν καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο όταν αναδιπλωθούν και δεν διακόπτουν την επικοινωνία με το περιβάλλον. Απαιτούν ειδικούς οδηγούς για τη λειτουργία τους και ίσως ο κάτω οδηγός να δημιουργεί κάποιο πρόβλημα με το ύψος του, πράγμα που μπορεί να προβλεφθεί και να χρησιμοποιηθεί ειδικό προφίλ ενδοδαπέδια.

Επίσης τα κουφώματα χωρίζονται σε:
1. Συμβατικά: Είναι τα κουφώματα που η εσωτερική με την εξωτερική τους πλευρά επικοινωνούν μέσω του υλικού τους (δημιουργούν θερμογέφυρα). Έχουν μεγάλη θερμική αγωγιμότητα λόγω του αλουμινίου άρα χαμηλή θερμομόνωση. Αποτελούν την πλειονότητα των κουφωμάτων που υπάρχουν σήμερα σε κτίρια και κατοικίες.
2. Θερμοδιακοπτόμενα: Είναι τα κουφώματα που στο εσωτερικό των προφίλ (κάσα και φυλλό) έχει τοποθετηθεί ένα συνθετικό σκληρό υλικό το πολυαμίδιο με αποτέλεσμα την μείωση της μεταφοράς θερμότητας λόγω της χαμηλής θερμικής αγωγιμότητας του σε σχέση με το αλουμίνιο. Η τοποθέτηση του πολυαμιδίου είναι συνεχής σε όλη την περίμετρο του κουφώματος. Έτσι χωρίζεται κατά κάποιο τρόπο το εσωτερικό με το εξωτερικό μέρος του κουφώματος και διακόπτεται η μεταφορά θερμότητας. Η υψηλή θερμομονωτική ικανότητα αυτών των κουφωμάτων περιορίζει τον κίνδυνο συμπύκνωσης υδρατμών και συντελεί σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας, μειώνοντας τις απώλειες θερμότητας και κατ' επέκταση τα έξοδα θέρμανσης και ψύξης. Με τον νέο Κ.ΕΝ.Α.Κ. (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων) που ορίζει τις προδιαγραφές των κουφωμάτων σε νέα κτίρια, η χρήση θερμοδιακοπτόμενων συστημάτων γίνεται πλέον υποχρεωτική.

Βασική παράμετρος για την επιλογή κουφώματος είναι η θέση που θα τοποθετηθεί και ο προσανατολισμός του. Αν π.χ. ένα κούφωμα εκτεθεί σε ανεμοπίεση ή έντονη ηλιοφάνεια χωρίς την προστασία ένος ρολλού ή πατζουριού ή έχει θέση προς τον βορρά καλό είναι να λάβουμε υπόψη μας αυτά τα στοιχεία για την επιλογή κατάλληλου προφίλ ώστε να καλύπτονται οι τεχνικές προδιαγραφές του.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι η επιλογή κατάλληλου υαλοπίνακα.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας στον χώρο των ενεργειακών υαλοπινάκων έχει σαν αποτέλεσμα των βελτίωση των ιδιοτήτων τους και πλέον μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε διάφορους τύπους ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλουμε να πετύχουμε. Οι σύγχρονοι ενεργειακοί υαλοπίνακες συνοδεύονται από ενεργειακή ταυτότητα, έτσι με την επιλογή κατάλληλου διάκενου μεταξυ των δύο τζαμιών και τύπου επίστρωσης μπορούμε να πετύχουμε χαμηλούς συντελεστές θερμοπερατότητας και να ρυθμίσουμε την διαπερατότητα της ηλιακής θερμότητας.

home6

Αν κατασκευάζετε καινούργιο σπίτι ή έχετε αποφασίσει την αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων της κατοικίας σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας και να λάβετε, μετά από επιμέτρηση, μια πλήρη και εμπεριστατωμένη μελέτη εγκατάστασης κουφωμάτων.

Φόρμα επικοινωνίας
ReCaptcha

PRACTIKAL ΑΦΟΙ Σ. ΚΛΑΔΗ Ο.Ε.
Πρασίνου Λόφου 116 | Ν. Ηράκλειο 141 21

Τηλ: 210 2846346 | Fax: 210 2846346
Κινητό: 6944 376313

Αρ.Γ.Ε.ΜΗ:085812202000
Εmail: info@practikal.gr